منابع پایان نامه با موضوع اثر تنش شوری بر خصوصیات رشدی برخی از ژنوتیپ ... |
3-4-7-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت کلر برگ و ریشه
نتایج تجزیه واریانس داده ها نشان داد، برهمکنش تیمار شوری و ژنوتیپ بر محتوای کلر، آهن، روی در برگ و ریشه و بر محتوای مس برگ در سطح 1%، معنیدار شد ولی بر محتوای مس ریشه اختلاف معنیداری را نشان نداد (جدولهای 3-17 و 3-18).
نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد که در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده با افزایش غلظت شوری، مقدار کلر، افزایش یافت ولی مقدار افزایش و تجمع کلر در برگهای ژنوتیپهای مورد مطالعه با یکدیگر اختلاف معنیداری داشت. بر اساس نتایج به دست آمده، در تمامی ژنوتیپهای مطالعه شده، بیشترین غلظت کلر در تیمار شوری 8/4 گرم بر لیتر، مشاهده شد. محتوای کلر در برگهای پایه GF677، در سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر به طور معنیداری از سایر ژنوتیپهای مطالعه شده (به جز رقم سهند و ژنوتیپ 16-1)، بیشتر بود. در مجموع بیشترین غلظت کلر در تیمار شوری 8/4 گرم در لیتر و بهترتیب در برگهای پایه GF677، (94/4%)، ژنوتیپ 16-1 (94/4%) و رقم سهند (94/4%)، مشاهد شد. در نقطه مقابل، کمترین غلظت کلر در دو سطح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر به ترتیب در برگهای ارقام شاهرود 12 (39/1% و 91/1%) و شکوفه (39/1% و 91/1%)، مشاهد شد. غلظت کلر در برگهای این دو رقم در سطوح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر به طور معنیداری از سایر ژنوتیپهای مطالعه شده، کمتر بود (جدول 3-17). این نتایج حاکی از آن است که ارقام شاهرود 12 و شکوفه در دو سطح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر و ارقام نانپاریل، مامایی، تونو، A200، ژنوتیپهای 25-1 و 40-13، تنها در سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر توانستند در مقایسه با پایه های شاهد (پیوند نشده)، به طور معنیداری از ورود کلر به بخشهای هوایی گیاه جلوگیری کنند. این نتایج با نتایج سعید و همکاران [2005]، مطابقت داشت. این محققین با بررسی اثر تنش شوری کلرید سدیم بر رشد رويشی و توليد ميوه دو رقم توت فرنگی السانتا و کرونا گزارش کردند که غلظت يون کلر در هر دو رقم با افزايش شدت تنش شوری، به طور معنیداری افزايش يافت و بيشترين غلظت اين يون مربوط به رقم السانتا بود. يون کلر در رقم کرونا بيشتر در ريشهها و طوقه ذخيره شد ولی در رقم السانتا بيشترين غلظت کلر در دمبرگها وجود داشت و به طور کلی رقم کرونا قادر بود 33% کلر بيشتری را نسبت به رقم السانتا در ريشههای خود انباشته کند و غلظت کلر در برگهای آن کمتر از رقم السانتا بود. يون کلر بر خلاف يون سديم سريعاً به برگهای گياه انتقال میيابد و در واقع تحمل بيشتر رقم کرونا به شوری به علت جلوگيری از انتقال اين يون به برگهای گياه است .
بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار کلر موجود در ریشه تحت تاثیر نوع ژنوتیپ پیوندی و غلظت شوری قرار گرفت. همانطور که از جدول (3-18)، مشاهده می شود، بیشترین مقدار کلر در ریشه های تمامی پایه های مطالعه شده، در تیمار شوری 8/4 گرم بر لیتر، مشاهده شد. در این سطح از شوری، بیشترین مقدار کلر بهترتیب در ریشه های پایههایی که ژنوتیپ 25-1 (38/3%)، رقم A200 (17/3%)، رقم مامایی (96/2%)، رقم شاهرود 12 (66/2%) و شکوفه (66/2%)، روی آنها پیوند شده بودند، مشاهده شد. در نقطه مقابل کمترین مقدار کلر در دو سطح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر در ریشه های پایه های شاهد (پیوند نشده)، مشاهده شد. این نتایج حاکی از آن است که کلر توسط گیاه جذب می شود ولی مقدار انتقال آن به قسمت هوایی با توجه به نوع پیوندک متفاوت میباشد. همچنین ارقام شاهرود 12 و شکوفه علاوه بر جلوگیری از ورود کلر به قسمت هوایی گیاه تا حدودی توانستند از جذب کلر توسط ریشهها نیز، ممانعت کنند. این نتایج با نتایج حاصل از بررسی صفات مورفولوژیک، مطابقت داشت. نتایج حاصل از بررسی مجموع صفات مورفولوژیک نشان داده بود، که بهترتیب رقمهای شاهرود 12 و شکوفه که به ترتیب دارای شرایط رشدی بهتری در شرایط تنش شوری بودند، دارای کمترین مقدار کلر در برگ بودند و قابلیت بیشتری به منظور دفع کنندگی یون کلر داشتند. این دو رقم در مجموع توانستند با حفظ قدرت رشدی مناسب در شرایط تنش شوری، به طور موثری از انتقال کلر از ریشه به قسمت هوایی جلوگیری کنند. اختلال در رشد و فتوسنتز تا حد زیادی به تجمع کلر در برگها مربوط است. تحمل به شوری به میزان جذب و انتقال یونهای کلر از ریشه به شاخه بستگی دارد. گیاهانی که قابلیت بیشتری برای دفع کنندگی یونهای سدیم و کلر دارند، این عناصر را بیشتر در بافت ریشه خود ذخیره می کنند .
3-4-8-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت روی برگ و ریشه
نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد که مقدار روی در برگ و ریشه تحت تاثیر برهمکنش نوع پیوندک و غلظت شوری قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، مقدار روی در برگهای ژنوتیپ 25-1، با افزایش شوری تا تیمار 8/4 گرم در لیتر و در رقم A200، تا تیمار 6/3 گرم در لیتر به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، افزایش یافت. محتوای روی در برگهای ارقام شاهرود 12، شکوفه، نانپاریل، سهند و ژنوتیپ 16-1، تا سطح شوری 4/2 گرم بر لیتر، افزایش یافت به طوریکه میزان افزایش در محتوای روی در برگهای ارقام شکوفه، شاهرود 12 و نانپاریل، نسبت به گیاهان شاهد، معنیدار ولی میزان افزایش در محتوای روی در برگهای رقم سهند و ژنوتیپ 16-1، نسبت به گیاهان شاهد به صورت جزئی و غیر معنیدار بود. سپس در این ژنوتیپها با افزایش بیشتر شوری، محتوای روی در برگهای آنها، کاهش یافت. همچنین، محتوای روی در برگهای رقم مامایی ابتدا تا سطح شوری 2/1 گرم بر لیتر به طور غیر معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، افزایش و سپس با افزایش بیشتر شوری، محتوای روی در برگهای این رقم، کاهش یافت. محتوای روی در برگهای سایر ژنوتیپهای مطالعه شده از ابتدا با افزایش سطح شوری، کاهش یافت بطوریکه میزان کاهش در محتوای روی در برگهای پایه GF677، در سطوح شوری 4/2، 6/3، 8/4 گرم بر لیتر در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار بود. این نتایج حاکی ار آن است که به ترتیب ژنوتیپ 25-1، رقمهای A200، شاهرود 12، شکوفه و نانپاریل از طریق افزایش این عنصر تا حدودی با اثرات منفی سدیم مقابله کرده اند. گزارش شده است، شوری موجب تغییرات ساختمانی در ساقه، ریشه و برگ گیاهان میشود؛ بطوریكه گیاهان تحت تنش شوری، دستهه ای آوندی كمتر و با قطر كوچكتری دارند، ولی در مقابل دارای سلولهای پارانشیمی بیشتری هستند. بر این اساس، گیاهانی که قابلیت جذب بیشتر این عنصر را در رقابت با سدیم، در شرایط تنش شوری دارند، دچار تغییرات ساختمانی کمتری شده و خصوصیات رشدی خود را بهتر حفظ می کنند .
نتایج مقایسه میانگین داده ها نشان داد که اثر نوع پیوندک و غلظت شوری بر مقدار روی در ریشه معنیدار بود. بر طبق نتایج به دست آمده، محتوای روی در ریشه های پایههایی که ارقام شکوفه، شاهرود 12 و ژنوتیپ 25-1، روی آنها پیوند شده بودند، با افزایش شوری تا تیمار 8/4 گرم بر لیتر به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، کاهش یافت. در حالیکه محتوای روی، در ریشه های پایههایی که رقم تونو و ژنوتیپ 40-13، روی آنها پیوند شده بودند، با افزایش شوری تا تیمار 6/3 گرم بر لیتر و در در ریشه های پایههایی که رقمهای نانپاریل، سهند، A200 و ژنوتیپ 16-1، روی آنها پیوند شده بودند، ابتدا تا سطح شوری 4/2 گرم بر لیتر به طور معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، کاهش و سپس با افزایش بیشتر شوری، محتوای روی در این ژنوتیپها، افزایش یافت. این نتایج حاکی از آن است که ارقام شکوفه، شاهرود 12 و ژنوتیپ 25-1، به مقدار بیشتری از سایر ژنوتیپهای مطالعه شده در این تحقیق، از طریق تاثیر بر قدرت جذب پایه باعث افزایش جذب روی توسط ریشه و انتقال آن به بخش هوایی میشوند و از طریق افزایش این عنصر در برگها، تا حدودی با اثرات منفی سدیم و کلر مقابله کرده اند. گزارش شده است که عنصر روی برای انسجام غشا سلولی ريشه ضروري بوده و احتمالاً می تواند اثر منفي کلرید سدیم را با محدود نمودن جذب و يا انتقال سديم و كلرید به داخل گیاه، کاهش دهد .
3-4-9-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت مس برگ و ریشه
نتایج نشان دادند که غلظت شوری و نوع پیوندک به طور معنیداری بر غلظت مس برگ تاثیر دارد (جدول 3-17). بر اساس نتایج به دست آمده، غلظت مس در برگهای ارقام شکوفه، شاهرود 12، سهند، A200، نانپاریل و ژنوتیپ 16-1، با افزایش شوری تا سطح 4/2 گرم بر لیتر، افزایش یافت به طوریکه میزان افزایش غلظت مس در برگهای ارقام شکوفه، شاهرود 12 و سهند در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار بود ولی میزان افزایش غلظت این عنصر در برگهای رقم A200 و ژنوتیپ 25-1 در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار نبود. همچنین، غلظت مس در رقمهای مامایی، تونو و ژنوتیپهای 25-1 و 40-13، با افزایش شوری تا سطح 2/1 گرم در لیتر به طور غیر معنیداری نسبت به گیاهان شاهد، افزایش یافت. سپس در تمامی ژنوتیپهای مورد مطالعه، با افزایش بیشتر شوری، محتوای مس در برگهای پایه GF677، از ابتدا با افزایش شوری، کاهش یافت. میزان کاهش در غلظت مس در برگهای این پایه در سطوح 4/2، 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار بود. گزارش شده است که مس از جمله عناصر ضروري و كم مصرف براي رشد و توسعه گياهان بوده و در فتوسنتز، تنفس ميتوكندري، پاسخ به تنشهاي اكسيداتيو و متابوليسم ديواره سلول شركت ميكند [Marschner, 1995; Raven et al., 1999]. در شرايط تنش، عدم توازن بين فرآيند جذب انرژي و مصرف آن توسط اندام فتوسنتزي باعث توليد انواع اكسيژن فعال ميشود [Mittler, 2002]. مهم ترين سيستمهاي جمع آوري كننده ROSدر گياهان، آنزیم های كاتالاز و سوپراكسيددسموتاز هستند. مس به عنوان كوفاكتور در برخي آنزيمها مانند سوپراكسيد دسموتاز عمل ميكند [Yruela, 2005]. از این سوء با توجه به نقش این عنصر در گیاهان، ژنوتیپهای پیوندی (بخصوص ارقام شکوفه و شاهرود 12) با حفظ خصوصیات رشدی مطلوبتر در مقایسه با پایه های GF67 (پیوند نشده)، از طریق افزایش در جذب این عنصر در رقابت با سدیم، توانستند تا حدودی با اثرات منفی این عنصر مقابله کنند.
نتایج نشان دادند که تاثیر برهمکنش نوع پیوندک و غلظت شوری بر غلظت مس ریشه معنیدار نبود. بر اساس نتایج به دست آمده در ریشه های تمامی پایه های مطالعه شده، با افزایش مقدار شوری، مقدار مس کاهش یافت. میزان کاهش در غلظت مس در ریشه های پایه های مطالعه شده، معنیدار نبود. در مجموع، کمترین مقدار مس در سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر و ریشه های پایه های شاهد (پیوند نشده)، مشاهده شد (جدول 3-18).
3-4-10-برهمکنش شوری و ژنوتیپ بر غلظت آهن برگ و ریشه
نتایج حاصل از مقایسه میانگین داده ها نشان داد که نوع پیوندک و غلظت شوری بر مقدار آهن برگ موثر میباشد. بر اساس نتایج به دست آمده، محتوای آهن در برگهای ارقام شاهرود 12 و شکوفه تا سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر به طور معنیداری در مقایسه با گیاهان شاهد، افزایش یافت. در حالیکه محتوای آهن در برگهای ارقام نانپاریل و A200 و ژنوتیپ 25-1، ابتدا با افزایش شوری تا سطح 6/3 گرم بر لیتر و در برگهای رقم مامایی تا سطح شوری 4/2 گرم بر لیتر به طور معنیداری در مقایسه با گیاهان شاهد، افزایش یافت. سپس با افزایش بیشتر شوری، غلظت آهن در برگهای تمامی ژنوتیپهای فوق، کاهش یافت. همچنین، محتوای آهن در برگهای رقم تونو و ژنوتیپ 40-13، تا سطح شوری 4/2 گرم بر لیتر و در رقم سهند، ژنوتیپ 16-1 و پایه GF677، تا سطح شوری 2/1 گرم بر لیتر به طور غیر معنیداری در مقایسه با گیاهان شاهد، افزایش یافت. سپس با افزایش بیشتر شوری، غلظت آهن در برگهای تمامی ژنوتیپهای فوق، کاهش یافت به طوریکه میزان کاهش در غلظت آهن در برگهای ارقام تونو، سهند و ژنوتیپهای 16-1 و 40-13 در سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر و در برگهای پایه GF677، در سطوح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار بود (جدول 3-17). بررسيهاي مربوط به جذب کاتيونهاي چند ظرفيتي، مانند آهن، در فضاي آزاد آپوپلاست ریشه نشان داده است که آهن ميتواند به صورت پيوند غيريوني به گروههايي مانند پراکسيدازهاي موجود روي ديواره سلولزي ريشه بچسبد. لذا اين گونه چسبيدن کاتيون در آپوپلاست ميتواند به گونهاي معنيدار به ميزان کل کاتيون ريشه کمک کند [Grattan, 2002]. در این تحقیق، آهن توسط ریشهها جذب می شدند ولی مقدار انتقال آن به اندام هوایی تحت تنش شوری با توجه به نوع ژنوتیپ پیوندی، متفاوت بود.
نتایج نشان دادند که مقدار آهن ریشه تحت تاثیر برهمکنش نوع پیوندک و غلظت شوری قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، غلظت آهن در ریشه های پایههایی که ارقام شاهرود 12 و شکوفه روی آنها پیوند شده بودند، تا سطح شوری 8/4 گرم بر لیتر به طور معنیداری در مقایسه با گیاهان شاهد، کاهش یافت. در حالیکه محتوای آهن در ریشه های پایههایی که ژنوتیپ 25-1، روی آنها پیوند شده بودند، تا سطح شوری 6/3 گرم بر لیتر و در ریشه های پایههایی که ارقام نانپاریل و A200، تونو، مامایی و ژنوتیپ 40-13، روی آنها پیوند شده بودند، تا سطح شوری 4/2 گرم بر لیتر به طور معنیداری در مقایسه با گیاهان شاهد، کاهش یافت. سپس با افزایش بیشتر شوری، غلظت آهن در ریشه های پایههایی که ژنوتیپهای فوق، روی آنها پیوند شده بودند، افزایش یافت. میزان افزایش در غلظت آهن در ریشه های پایههایی که ارقام A200 و مامایی روی آنها پیوند شده بودند، در سطوح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر نسبت به گیاهان شاهد، معنیدار بود. همچنین، محتوای آهن در ریشه های پایههایی که رقم سهند و ژنوتیپ 16-1، روی آنها پیوند شده بودند و ریشه های پایه های شاهد (پیوند نشده)، از ابتدا با افزایش شوری، افزایش یافت. میزان افزایش در غلظت آهن در ریشه های پایههایی که رقم سهند و ژنوتیپ 16-1، روی آنها پیوند شده بودند، در سطوح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر و در ریشه های پایه های شاهد در تمامی سطوح اعمال شوری در مقایسه با گیاهان شاهد، معنیدار بود (جدول 3-18). در مجموع بیشترین تجمع آهن در ریشه پایه های شاهد (بدون پیوند) و در تیمار شوری 8/4 گرم بر لیتر، مشاهده شد. به طور کلی نتایج حاصل از بررسی غلظت آهن در برگ و ریشه نشان داد که نوع پیوندک در انتقال آهن به بخشهای هوایی گیاه بسیار موثر است. بطوریکه در این آزمایش در سطوح شوری 6/3 و 8/4 گرم بر لیتر، کمترین غلظت آهن در برگهای پایه های شاهد (در مقایسه با سایر ژنوتیپهای پیوندی به غیر از ارقام تونو، سهند مامایی و ژنوتیپ 16-1) و بیشترین غلظت آهن در ریشه های پایه های شاهد (پیوند نشده)، مشاهده شد. در تحقیق دیگری نیز، اثر تیمار شوری کلرید سدیم بر میزان جذب عناصر غذایی در بادام تلخ در محیط کشت درون شیشه ای بررسی و گزارش شد که با افزایش سطوح شوری، غلظت نیتروژن، فسفر، پتاسیم، کلسیم، منیزیم و آهن کاهش و غلظت عناصر روی، مس، منگنز، بر، سدیم و کلر افزایش نشان دادند . عنصر آهن نقش بسيار مهمي در توسعه كلروپلاست، دريافت انرژي نورانی و انتقال الكترون از آب به NADP+دارد. این عنصر، همچنین در انتقال الكترون به فتوسيستم یک تأثير فراواني دارد و يك كوفاكتور مهم براي تعدادي از آنزيمهایی است كه در مسیر بيوسنتز كلروفيل نقش دارند [Grattan, 2002].
جدول 3-17- اثر تیمار شوری بر محتوای کلر، روی، مس و آهن در برگهای برخی از ژنوتیپهای بادام و پایه GF677
آهن (میلیگرم بر لیتر) |
مس (میلیگرم بر لیتر) |
روی (میلیگرم بر لیتر) |
کلر (%) |
سطوح شوری (گرم در لیتر) |
ژنوتیپ |
0001> | 0001> | 0001> | 0001> | - | Pr > F |
34/17 j | 44/9 f-k | 32/52 i-k | 05/0 p | 0 | شاهرود 12 |
فرم در حال بارگذاری ...
[یکشنبه 1400-08-16] [ 03:05:00 ق.ظ ]
|